


Her har jeg lagt ut en bildekollage av ulike propagandaplakater fra Kina, Russland, Tyskland, under kommunismen, under nazismen osv. Det er mange fargerike og utrykksfulle plakater som formidler et budskap.Propaganda betegnes som det moderne og moderne sråkforståelse. Det fremstiller informasjon fra en side, der dt forventes at andre skal bli med på samme side av saken. Propagandaen kan ha politisk og religiøs reklame. Noen plakater er morsomme og latterliggjørende, mens andre er saklige og seriøse.Det blir brukt sterke farger i slike plakater. Enkle stiliseringer er som oftest brukt, men også mer detaljerte. Personlig mener jeg i alle fall at stiliserte, enkle fargerike plakater fanger oppmerksomheten på best mulig måte.En maktperson blir ofte fremstilt (for eksempel på bildene i kollagen med Hitler, Mao og Obama) Maktpersonen blir fremstilt som en vellykket, god, trygg og folkelig person, ofte opplyst, som kan minne om noe guddommelig. Et virkemiddel er å gjøre maktpersonen stor, og menneskene rundt små for å fremheve maktposisjonen.Det blir brukt lite, men direkte tekst, ofte slagord som folk gjenkjenner.
Vi fikk i oppgave å sammenligne to like, men ulike bilder. Har funnet to svært ulike versjoner av et kjent verk av Erik Werendskiold, nemlig "Telemarksjenter" eller "Fra Telemark i 1884". Har lagt ut både originalen og Rolf Grovens versjon av bildet.Originalen til Erik WerendskioldRolf Grovens versjonDet nederste bildet er en politisk kommentar til forurensing og utbyggelse i den norske naturen. Grovens versjon har et radikalt og sterkt budskap. Han har byttet ut et vakkert landskap med fabrikker, veier og eksos - dagens samfunn. Et tankevekkende verk som viser hvordan verden har blitt. Grovens versjon kan du se at er fra 2000-tallet. Orgiginalen derimot, beskriver vakre Hardanger, et fredelig sted med rolig og harmonisk stemning. Det har et trygt og følsomt uttrykk med to små jenter i motivet. Du kan se på teknikken og på selve verket at det er fra 1800-tallet.Jeg synes virkelig at bildet til Rolf Groven kan fungere i forhold til å skape en debatt. For det første er Werenskiolds verk "ødelagt". Det kan være provoserende å se at noen har laget en samtidsversjon av et så vakkert og berømt kunstverk. På en annen side kan det skape gode miljødebatter om hvordan samfunnet har blitt og hva vi kan gjøre med det.
"Massakren på Chios" er et svært berømt maleri malt av Eugéne Delacroix. Han er en av historiens mest kjente kunstnere, og var sett på som den største kunstneren i sin periode - Romantikken. Han har blant annet malt det berømte "Friheten fører folket" fra den franske revolusjonen. Ferdinand Victor Eugéne Delacroix, som var hans hele navn ble født i 1798 i Saint-Mauroce-en-Chalencon i Frankrike. Han døde i 1863."Massakren på Chios" er maleriet jeg nå skal ta for meg. Det er et vakkert maleri som handler om den greske frigjøringskrigen. Under denne krigen ble et opprør på øya, Chios, slått ned. Massakren på Chios ble et symbol for tyrkernes overgrep mot denne greske befolkningen. Maleriet viser ulykkelige ofre fra kirgen. Han fremstiller ikke helter og seier, slik det ble brukt å skildre krig tidligere i kunsten, mens dette var annerledes - et maleri som fremstiller smerte, tap og lidelse.Bildet er malt i 1824. Det er svært stort, 419x354 cm, og ble vist på Salongen hvor det vakte stor oppmerksomhet. Som de andre bildene av Delacroix, er det en protest mot den klassisistiske akademi-kunsten hvor tegning, komposisjon og konturer er så tydelig og klart at bildene blir kjedelige. Dette maleriet er tvert i mot kjedelig.Komposisjonen er på en måte litt uklar og uoversiktelig. Det er som sagt heller ikke streke konturer og klart avgrensede farger. Det er valører av fargene som glir i hverandre. Han lar de varme og de kalde fargene framheve hverandre og det er en flott balanse i bildet. Menneskene er plassert i forgrunnen.Personlig liker jeg dette bildet veldig godt. Jeg liker det fordi det er uttrykksfult og temperamentsfullt. Delacroix har fått til mange vakre ansikter som uttrykker smerte. I tillegg liker jeg helheten i det - det er harmonisk å se på. Jeg liker den interresante himmelen og fargekontraster som fremhever hverandre. Inspirerende! Jeg er generelt glad i verkene til Delacroix. Han har noe særegent med sine malerier, han tar for seg vanskelige temaer og utfører dem på en perfekt måte.
Denne giljotinen er litt annerledes, den kan rett og slett ikke brukes fordi hele objektet er dekket av
strikket materiale. Den skarpe kniven er innhyllet i grå ull, og dermed er den ikke farlig. Denne maskinen kan ikke ta noen liv, men den fungerer helt brukbar for
å markere et synspunkt. Andvig arbeider med et
prosjekt som har resultert i flere strikkede verk, hvor hun tilkjennegir sin
motstand og engasjement mot dødsstraff.
CECILIE MELLI er et merke og en designers filosofi som skal hylle kvinnekroppen og det feminine i oss. Plaggene er tidløse og fremhever det beste i en. Kolleksjonen er av høy kvalitet i eksklusive materialer, som for eksempel silke, ull, bomull som har unike egenskaper og som ikke minst sikrer både brukervennlighet og funksjonalitet. Plaggene er da enkle å bære, samt glamorøse og vakre. Det blir ofte brukt detaljer som preger de enkle og rene silhouettene med minner fra gamledager, før de raske løsningene kom.
De som bærer et CECILIE MELLI plagg skal føle håndtverket av perfeksjon og
kvalitet på kroppen. Personen kan formidle glede til omverdenen og plagget skal gi en ekstra dimensjon til utstråling. Det er nok kjolene hun er mest kjent for, men
både hårpynt, smykker, ringer,
dill dall og ikke minst øredobber blir
mer og mer populært. Brudekjoler har også blitt en hit!
Personlig synes jeg Cecilie Melli
er en av Norges flinkeste designere. Hun lager estisk og bruksvennlig
design med en inspirerende visjon om å føle seg vel. Produktene hennes er vakre og unike.