
onsdag 26. mai 2010
tirsdag 11. mai 2010
SE OG HØR i Sandnes kunstforening - Åpning

De 7 kunstnerne og verkene er:
Mårten Bergkvist ”Water drop sequencer”
Linn Halvorsrød ”Jakten på Curapira”
Tone Myskja ”Alfabet”
Anne Marthe Dyvi ”The Peacepiece”
Øyvind Mellbye ”Livsfartmusikk”
Siri Austeen ”Lyder som Vågan”
Helene Nielsen/Norunn Fresvig ”Nuten”
Dette blir fantastisk - Dette MÅ du få med deg!
mandag 3. mai 2010
Frank Lloyd Wright - Amerikas mest kjente arkitekt






søndag 2. mai 2010
Byggeskikk
I Hospitalgata i Stavanger sentrum, like ved Domkirken og Stavanger Storsenter ligger Hospitalgata. Dette er en gate med mye variasjon. Jeg har valgt en bygning i denne gata som jeg skal vurdere byggeskikken på. Bygget ligger i Hospitalgata 4 og brukes av ”COIL Investment Group”, ”BASE Property”, ”Wunderlich Securities”, ”EMGS” og ”Rig Management Norway”. Denne bygningen er nominert til byggeskikkprisen!
Grunnen til at jeg valgte denne bygningen var fordi jeg rett og slett liker den. Jeg synes den er vakker å se på og jeg synes selve ideen er helt genial og interessant.
Byggeskikk
Bygningen er plassert i en nedoverbakke mellom et trehus og et murhus. Det oppstår da naturligvis store, tydelige kontraster mellomdisse tre bygningene. Alle sammen har tross alt forskjellige materialer. Men likevel er det bra tilpasset. Det har ca samme høyde som de andre to. Den turkise/ grønnlige fargen i vinduene og rundt dem tas opp igjen i den grønne fargen til nabobygget til høyre, mens treverket passer til treverket til venstre.
Det skapes da samspill og bygningen blir godt tilpasset miljøet. Det er ikke lett å vite hvilken bygning en skal bygge mellom to så vidt forskjellige bygninger, så jeg synes dette er en smart, spennende og samtidig vakker løsning.
Størrelsen på huset er naturlig med tanke på at det er bygget mellom to hus som allerede står der. Det har lik høyde som de andre to og stikker like langt ut i veien. Det er så stort som det kan være uten at det ser overdrevet ut og det skapes et harmonisk samspill med nabobygningene.
Taket er flatt, så det tenker en ikke over når en ser på bygget. Det er noe av det som gjør bygget så fint. Hadde det hatt et stort tak hadde det stjålet for mye oppmerksomhet fra de andre byggene rundt, og det ville sett unaturlig ut. Det går på linje med murhuset på høyre side. Huset er tilpasset terrenget på en god måte. Utenfor er det gågate nedover. Fargevalget er interessant. Bygningen består av en kombinasjon av kirsebærlakkert tre og blålige vinduer og vindusrammer og en nøytral gråfarge. Materialene er estetisk fine sammen. De passer også sammen med bygningene rundt, selv om de er svært forskjellige. Treverket er tydelig, vakkert og behandlet tre. Det passer bra til det hvite trehuset og forsterker bruken av tre i utgangspunktet. Glasset passer bedre til huset på andre siden. De består begge av enkle flater.
Alle vinduene er blålige. Det gjør at bygget ser gjennomført ut. De fleste er smale og høye, bortsett fra ett – det ”stikker” mer ut og er mye bredere enn de andre. Dette skaper en fin kontrast i bygget og vinduene blir brukt som et estetisk virkemiddel. Alt i alt vil jeg kalle dette god og bærekraftig byggeskikk. Du kan se at arkitekturen er gjennomtenkt. Den er enkel og elegant og passer inn med omgivelsene, selv om det ikke er samme type bygg. Moderne arkitektur blir kombinert med eldre arkitektur og det skapes kontrast samtidig som det skapes samspill mellom dem. Svært interessant! Dette skaper en god bærekraftig byggeskikk fordi det er en bygning som passer inn i dagens samfunn, samtidig som den har snev av Stavangers trekultur i seg.
tirsdag 27. april 2010
Valentino - en italiensk motedesigner!

Valentino Cleme Ludovico Garavani kom til verden 11. mai 1932 i Voghera– en designerspire. Han har vert opptatt av klær og design helt siden han var bitte liten og startet sin utdannelse i Paris som 17-åring. Nå er en verdenskjent, italiensk motedesigner. Han er først og fremst en utrolig dyktig designer. Men han er også svært unik og nyskapende. Det oser av kreativitet, personlighet og ikke minst eleganse av hans verk! Valentino er flink med farger, form og mønster, og han lager alt i fra store, fargerike plagg til sofistikerte, midre dramatiske plagg. Uansett hva det er lyser det Valentino – kvalitet, skjønnhet og originalitet! Fant et fantastisk fotografi på internett av en utrolig elegant kolleksjon som er typisk for Valentinos design i nåtiden. Kjolene er fra Haute Couture-kolleksjonen «The Red Thread» 2008 og er inspirert av Valentinos kjærlighet og lidenskap – Vakkert!
Valentino har arbeidet med mange av verdens mest berømte mennesker. Det er dette som har ført til at han ble så berømt. For eksempel Audrey Hepburn, den britiske prinsessen Margaret og Elizabeth Taylor. Han designet også sørgeklærne til Jacqueline Kennedy Onassis. Hennes brudekjole designet han også da hun giftet seg med Aristotele Onassis i 1968. Bildet er litt dårlig, men du klarer å få et inntrykk av hvordan den så ut – Veldig enkel, men sofistikert og fin med vakkert broderi og perler.
Valentino har designet kjolen for en rekke skuespillere - Jane Fonda, Cate Blancett og Julia Roberts er gode eksempler. Disse har mottatt Oscar-priser i hans design. Han er svært populær blant stjernene. Det er sjeldent vi ser en rød løper uten en Valentino-kjole. Her ser du bilde av kjolen Julia Roberts hadde på seg under «73th Academy Awards» i 2001 da huns selv mottok en pris:
Han har også designet flere kjoler for vår egen kronprinsesse Mette Marit. Nedenfor kan du se bilde av den. Hun brukte den i sammenheng med det kongelige bryllupet i Danmark i 2004. Den er todelt og blåklokkefarvet. Den er sofistikert, tidløs og har et kongelig uttrykk som passer perfekt til vår alles kjære kronprinsesse og hennes klesstil.
Valentino startet i det små. Med tro på seg selv klarte han å danne sitt eget lille motebyrå, men etterhvert utviklet varemerket hans seg til et verdenskjent konsept som er kjent i hele verden og hans kjoler er i dag en legende. Giancarlo Giammetti er Valentinos partner i bransjen som har samarbeidet med ham gjennom hans karriere. Selv om kanskje Valentino har fått mest oppmerksomhet, har disse to arbeidskollegaene spilt like stor rolle, og Valentino ville aldri klart å nå så langt på egenhånd. Giammetti har i hovedsak tatt seg mer av det praktiske, mens Valentino har stått for design, men de arbeider selvfølgelig også mye på tvers av hverandre. Her er et bilde av de to:
Valentino har utført mange betydningsfulle oppdrag og laget mange vakre kolleksjoner. I dag tenker vi gjerne på klærne hans som elegante kjoler i typisk rødt, hvitt og sort. Gjerne fotside, detaljerte havfruekjoler eller kjoler med slep. Jeg har valgt å fordype meg litt i Valentinos 60-talls kolleksjoner i stedet. De var sofistikerte og elegante. Jacqeline Kennedy var den viktigste kunden hans på den tiden. Klærne passet perfekt til henne og takket være henne fikk Valentino en god start på karrieren – hun var jo tross alt en person som andre kvinner så opp til, og dermed kledde eg lik som. Så denne moten ble raskt spredd og Valentino ble mer og mer anerkjent. Audrey Hepburn og Sophia Loren er også viktige personer som brukte Valentinos kjoler på denne tiden (som jeg nevnte innledningsvis). Jeg har limt inn noen bilder av Valentinos 60-tallsklær!
Her er også noen bilder av Jackie Valentino-klær:
Valentino er en nyskapende designer. Han er kreativ og er glad i å prøve ut nye ting. I år 1968 gjorde Valentino det første og mest nyskapende trekket, nemlig å merke designerklærne sine med en enkel ”V”, hans monogram.

Dette ble en stor suksess og ble svært smittsomt. Etter dette ble det vanlig med merkeklær, og alle andre designerklær ble merket med en logo e.l. for å bli gjenkjent. Valentino startet dette under det legendariske helhvite moteshowet: Collezione Bianca som ble svært populært! Bare stoffet kostet mer enn 32 000 for meteren (ekstremt!). Valentinos hvite klær ble en trendsetter og kjendisene elsket det! Vi kan også si at Valentino er nyskapende fordi han ikke bryr seg om trender – han er vel med på sette dem selv.
Jeg vil konkludere med at Valentino er og blir en legende! En dyktig og nyskapende designer, en mann med smak, et stort stilikon opptatt av eleganse, skjønnhet og tidløshet er blitt en av verdens mest berømte og mest respekterte klesdesignere. Klærne hans gjør verdens vakreste kvinner enda vakrere!
torsdag 8. april 2010
La Sagrada Familia

Byggingen av basilikaen startet som sagt i 1882. Antoni Gaudi var prosjektleder frem til hans død. i 1926. Under den spanske borgerkrigen ble store deler av den ødelagt. Siden har den blitt rekonstruert og bygget videre på med utgangspunkt i Gaudis tegninger. Med tanke på at kirken er så sær og detaljert, blir den bygget med en formfast steinsort kombinert med sandstein. Basilikaen er et velkomponert kunstverk. Søyler, glassmalerier og store rom er kombinert med vakre utsmykninger av alle mulige slags skulpturer og detaljer. Kirken vil ha tre hovedfasader; fødselsfasaden, gloriafasaden og lidelsesfasaden. Lidelsesfasaden har et mer forenklet og abstrakt preg enn de andre to, som er har et sterkere Gaudi-preg, er rikere og mer detaljerte. Nedenfor har jeg lagt ut mange selvtatte bilder som jeg tok når jeg selv besøkte kirken:
onsdag 24. mars 2010
La Bella Principessa

Norwegian Wood

I sammenheng med kulturbyen Stavanger 2008 ble "Norwegian Wood" et av de største prosjektene. Stavanger har nemlig Europas største trehusbebyggelse. Norwegian Wood skulle videreutvikle denne tradisjonen med utgangspunkt i denne berømte og rike trehusbebyggelsen. NAL-Ecobox stod i spissen for prosjektene og noe som kjennetegner dem er at de stilte kvalitetskriterier for prossessen (; Lavt energiforbuk, universell utforming, miljøvennlig materialbruk, nye rasjonelle byggesteiner i tre og høy arkitektonisk kvalitet).



fredag 19. mars 2010
Analyse av "Jomfru Marias død"

”Jomfru Marias død” er et svært berømt og vakkert maleri utført av Caravaggio. Han malte dette bildet i 1606 – altså i barokken. Verket henger nå utstilt på Lourve i Paris.
Michelangelo Merisi da Caravaggio var en italiensk barokkmaler som levde fra 1571 til 1610. Han var aktiv i Roma, Malta, Sicilia og i Napoli fra tidsperioden 1593-1610. Selv var han fra Bergamo. Han blir omtalt som barokkens første store representant.
Caravaggio var en unik mann av natur – han ble betraktet som fascinerende, opprørsk, gåtefull og farlig. I 1600 trådte han frem i Romas kunstmiljø. Det som var så spesielt med denne mannen var at han malt sterkt religiøse bilder som ble hengt i kapeller og kirker, men selv oppholdt han seg i miljøer preget av prostitusjon, fattigdom, alkoholmisbruk og hjemløshet. Bildet av Caravaggio er en krittegning av Ottavio Leoni. Caravaggios evne til å male lys og mennsker er det han er mest berømt for. Han klarer å få frem en helt unik stemning i maleriene sine.
Hva er det vi ser?
Det er ingen tvil om at det er snakk om et dødsfall, det gjensspeiles også i tittelen på bildet. Caravaggio har avbildet en bibelhistorie. Vi ser jomfru Maria ligger død i sengen. Rundt henne står mange mennesker og sørger. De står samlet i et dunkelt rom. Det sitter også en ung kvinne i hjørnet som blir sterkt belyst.
Lyset også treffer rett på Maria og jeg får en følelse av at detter kan være henns portal til Gud. Caravaggio forsterker barokkens syn på hvor avhengige vi skjøre og puslete mennesker faktisk er av Gud. Interessant!
Historien for hvordan han lagde dette sterkt religiøse bildet er ganske spesiell. En bekjent/venninne, som var prostituert, fra miljøet Caravaggio var i hadde druknet, det sies det var selvmord. Caravaggio fant henne, bar henne med seg hjem, la henne i sengen og malte henne. Han brukte ofte modeller fra slumkvarterene til å male bibelske figurer, noe som skapte et langt mer realistisk uttrykk enn tidligere.
Hvordan er bildet lagd og hvorfor ble det slik?
Dette er oljemaleri malt i 1606. Maleriet er velkomponert og høyt teknisk utført. Det er masse bevegelse i bildet og ingen steder ”øynene kan hvile på”. Men i og med at fargene er så harmoniske, gjør det ingenting. Dette virkemiddelet skaper en energi i bildet.
Caravaggio hadde en unik måte å male mennekser på, spesielt kvinner. Anatomien er vakker. Hendene til jomfru Maria var noe av det første jeg la merke til, de er detaljerte. Det samme gjelder hodene, de er veldig realistiske. Måten Caravaggio maler mennesker på er utrolig!
Et viktig dramatisk virkemiddel er lyset – Caravaggio var veldig berømt for sin måte å male lys på, med sterke lys-mørk kontraster. Dette kan være symbol på kontrasten mellom død og levende. Han klarer også å sette et guddommelig preg på bildet ved bruken av lys (passer bra i og med at motivet er bibelsk), samtidig som han får frem at de er i et rom, et mørkt rom. Han klarer å få frem stemning å atmosfære i maleriet.
Farger: Bildet har et varmt uttrykk. Caravaggio har utnnyttet rødfargen på en eksemplarisk måte. Det røde blir gjenntatt over hele bildet, i gardinene, kjolen til Maria og i nesten skyggene til både menneskene, gjenstandene og klærne. Dette skaper et veldig gjennomført og harmonisk uttrykk for øynene. Rødfargen blir ofte brukt i forbindelse med Jomfru Maria. I dette tilfellet symboliserer rødfargen død og sorg (blodets farge), men også en form for kjærlighet. Jomfru Maria blir forebundet med kjærlighet. Caraviggio har også brukt en kald farge bevisst. Den har han brukt i klærne til noen av de sørgende, både for å uttrykke sorg, men også for å skape en fargekontrast til alt det røde og for å fremheve det røde.
Former blir også gjentatt, det viser at komposisjonen er gjennomtenkt. Marias føtter ligger i samme retning som mannens (til venstre) arm og skulder. Marias høyre arm går i samme retning som den unge, sørgende pikens rygg. Stolbeinet går igjen med retningen på mannen som står helt til høyre. Dersom en studerer maleriet, ser en at Caravaggio jobber bevisst med form og retning.
Personlig
Jeg elsker dette bildet. Fikk se det selv i vinterferien da jeg var på Lourve i Paris. Caravaggio er for det første ekstremt dyktig, og det er veldig inspirerende. For det andre er jeg sværg glad i barokkunst i utgangspunktet. Jeg blir så fascinert av lysbruken og den fantastiske måten å male mennesker på. Vakre uttrykk. ”Jomfru Marias død” er så uttrykksfult og symbolsk, og jeg fikk enda mer sansen for det etter at jeg hørte historien bak hvordan han lagde det.
onsdag 17. mars 2010
Kjekke linker
Nidarosdomen - Et kulturminne





mandag 8. mars 2010
En byvandring
