onsdag 10. februar 2010

Surrealisme - tanker om det underbevisste

Surrealisme er en kunstretning i litteraturen og i billedkunsten. Den er inspirert av "det ubevisste" slik det blir betraktet av psykoanalysen. Denne kunstretningen startet i begynnelsen av det 20. århundre. Målsetningen med denne stilen er å fremstille det ubevisste.

Selve ordet betyr over/utover realiteten og bevegelsen ble anført av den franske forfatteren og kritikeren André Breton. Den handlet om søken etter menneskets egen virkelighet på et globalt plan. Den handlet også om å forkaste alle gjeldende verdier. Surrealismen kan vi derfor si at har en oppfatning av anarkisme i kunsten og av verden.


Salvador Dalí (1904-1989) er en spansk kunstner som er mest kjent for sine surrealistiske malerier. Han eksperimenterte også med dadaisme, som det står litt om i innlegget over! Nedenfor har jeg lagt ut noen bilder i en bildecollage som Salvador Dalí har malt - kanskje de mest betydningsfulle?
















Personlig liker jeg Salvador Dalí - han er så artig! Jeg liker han også fordi han er så personlig. Han viser i bildene sine at han er en dyktig maler og har en realistisk maleteknikk, men motivene er urealistiske. Her kan du se flere av hans verk på et nettgalleri!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar