søndag 2. mai 2010

Byggeskikk

Byggeskikk har en teknisk, økonomisk, funksjonell, økologisk, estetisk, sosial og etisk side. I bærekraftig byggeskikk vektlegges kulturforankring, naturmiljø, materielt miljø og sosialt miljø. Mange kommuner har utviklet byggeskikkveiledere. Hensikten med dette er å sørge for at utformingen av det bygde miljøet sikres høy estetisk kvalitet i samspill med eksisterende bebyggelse og natur.

I Hospitalgata i Stavanger sentrum, like ved Domkirken og Stavanger Storsenter ligger Hospitalgata. Dette er en gate med mye variasjon. Jeg har valgt en bygning i denne gata som jeg skal vurdere byggeskikken på. Bygget ligger i Hospitalgata 4 og brukes av ”COIL Investment Group”, ”BASE Property”, ”Wunderlich Securities”, ”EMGS” og ”Rig Management Norway”. Denne bygningen er nominert til byggeskikkprisen!

Grunnen til at jeg valgte denne bygningen var fordi jeg rett og slett liker den. Jeg synes den er vakker å se på og jeg synes selve ideen er helt genial og interessant.

Byggeskikk








Bygningen er plassert i en nedoverbakke mellom et trehus og et murhus. Det oppstår da naturligvis store, tydelige kontraster mellomdisse tre bygningene. Alle sammen har tross alt forskjellige materialer. Men likevel er det bra tilpasset. Det har ca samme høyde som de andre to. Den turkise/ grønnlige fargen i vinduene og rundt dem tas opp igjen i den grønne fargen til nabobygget til høyre, mens treverket passer til treverket til venstre.

Det skapes da samspill og bygningen blir godt tilpasset miljøet. Det er ikke lett å vite hvilken bygning en skal bygge mellom to så vidt forskjellige bygninger, så jeg synes dette er en smart, spennende og samtidig vakker løsning.

Størrelsen på huset er naturlig med tanke på at det er bygget mellom to hus som allerede står der. Det har lik høyde som de andre to og stikker like langt ut i veien. Det er så stort som det kan være uten at det ser overdrevet ut og det skapes et harmonisk samspill med nabobygningene.

Taket er flatt, så det tenker en ikke over når en ser på bygget. Det er noe av det som gjør bygget så fint. Hadde det hatt et stort tak hadde det stjålet for mye oppmerksomhet fra de andre byggene rundt, og det ville sett unaturlig ut. Det går på linje med murhuset på høyre side. Huset er tilpasset terrenget på en god måte. Utenfor er det gågate nedover. Fargevalget er interessant. Bygningen består av en kombinasjon av kirsebærlakkert tre og blålige vinduer og vindusrammer og en nøytral gråfarge. Materialene er estetisk fine sammen. De passer også sammen med bygningene rundt, selv om de er svært forskjellige. Treverket er tydelig, vakkert og behandlet tre. Det passer bra til det hvite trehuset og forsterker bruken av tre i utgangspunktet. Glasset passer bedre til huset på andre siden. De består begge av enkle flater.


Alle vinduene er blålige. Det gjør at bygget ser gjennomført ut. De fleste er smale og høye, bortsett fra ett – det ”stikker” mer ut og er mye bredere enn de andre. Dette skaper en fin kontrast i bygget og vinduene blir brukt som et estetisk virkemiddel. Alt i alt vil jeg kalle dette god og bærekraftig byggeskikk. Du kan se at arkitekturen er gjennomtenkt. Den er enkel og elegant og passer inn med omgivelsene, selv om det ikke er samme type bygg. Moderne arkitektur blir kombinert med eldre arkitektur og det skapes kontrast samtidig som det skapes samspill mellom dem. Svært interessant! Dette skaper en god bærekraftig byggeskikk fordi det er en bygning som passer inn i dagens samfunn, samtidig som den har snev av Stavangers trekultur i seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar