mandag 3. mai 2010

Frank Lloyd Wright - Amerikas mest kjente arkitekt






















Frank Lloyd Wright levde fra 1867 til 1959 og er blant «De fire store » innen modernismens arkitektur. Nedenfor har jeg laget en liten bildekollage av noen av hans fantastiske og berømte verk:


















Frank Lloyd Wright var en av de mest innfytelsesrike og fremstående arkitektene i den første halvdel av 1900-tallet. Han regnes den dag i dag som Amerikas mest berømte arkitekt og de fleste kjenner til navnet. Han begynte so student hos Louis Sullivan og fortsatte der i fra med å skape en ny typisk "American Style". Han har utviklet seg fra tradisjonell arkitektur til en original formgiver, og dette viser han først i en villa-serie i Chicagoforstaden Oak Park, blant annet hans egen bolig, som han bygget i 1890. Der plasserte han peisen sentralt og dette var et svært omtalt og fremtredende trekk. Her er et eksempel på det:























I inngangen av 1900-tallet utviklet han præriehusene som var preget av lett valmete - sterkt utkragede tak. Det mest berømte av disse husene er Robie House (1909) som er på bildet nedenfor:
















Tallesin I, II og III er hans egne hus, ble bygd over en lengre periode fra 1911, er en videreføring. Han skapte et præriehuskompleks som organisk passer inn i terrenget.

Lloyd Wright var opptatt av funksjonalistiske prinsipper, men hevdet også at all arkitektur måtte være "organisk" av vesen, kjennetegnet gjennom gjentagelse av visse formenheter, romlig disposisjon og materialvirkning. Et godt eksempel på dette er et kontrobygg i Buffalo som ble bygget i 1903-1907. Det heter Larkin Building og er utformet som et ensemble av monumentale tegnevolumer organisert rundt en femetasjes lysgård! Her er et gammelt bilde av Larkin Building:



















Unity Church i Oak Park (1904) og Imperial Hotel (1915-22) i Tokyo er også gode eksempler på dette.

I 1930-årene var Lloyd Wright stilistisk influert av modernismen, og fra da skriver hans kanskje mest berømte verk arbeid seg - Edgar J. Kaufmann House/Falling Water (1936-37). Av alle Lloyd Wrights verk, er dette min soleklare favoritt. Jeg brukte litt tid på å studere det. Det er estetisk vakkert og passer perfekt inn i omgivelsene (rik natur). Tittelen passer utmerket med tanke på vannet som renner rundt huset - det skaper et idyllisk og velkomponert preg. Her er et bilde av mesterverket:





















Guggenheim Museum (1956-59) i New York var hans neste store verk. Dette er en kontor- og fabrikkbgning som også kalles Johnson Wax Building og ligger i Winsconsin.

Sammen med Le Corbusier og Alvar Aalto regnes Lloyd Wright til de ledende kreftene i sin tids arkitekturutvikling. Hans betydning som arkitekt har likevel ikke blitt fullt ut anerkjent, og den er også blitt litt overskygget av hans særegne og sterke personlighet og av mytene som er spunnet omkring hans liv. Det er litt synd at denne fantastiske arkitekturen ikke kommer helt fram på grunn av mannens personlighet. Slik burde det ikke være...

PS! Dersom du går på Forus vgs. henger det et stort innrammet dokument med bilder og skrift om Frank Lloyd Wrights vakre arkitektur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar