søndag 29. november 2009

Propagandaplakater

Her har jeg lagt ut en bildekollage av ulike propagandaplakater fra Kina, Russland, Tyskland, under kommunismen, under nazismen osv. Det er mange fargerike og utrykksfulle plakater som formidler et budskap.

Propaganda betegnes som det moderne og moderne sråkforståelse. Det fremstiller informasjon fra en side, der dt forventes at andre skal bli med på samme side av saken. Propagandaen kan ha politisk og religiøs reklame. Noen plakater er morsomme og latterliggjørende, mens andre er saklige og seriøse.

Det blir brukt sterke farger i slike plakater. Enkle stiliseringer er som oftest brukt, men også mer detaljerte. Personlig mener jeg i alle fall at stiliserte, enkle fargerike plakater fanger oppmerksomheten på best mulig måte.
En maktperson blir ofte fremstilt (for eksempel på bildene i kollagen med Hitler, Mao og Obama) Maktpersonen blir fremstilt som en vellykket, god, trygg og folkelig person, ofte opplyst, som kan minne om noe guddommelig. Et virkemiddel er å gjøre maktpersonen stor, og menneskene rundt små for å fremheve maktposisjonen.
Det blir brukt lite, men direkte tekst, ofte slagord som folk gjenkjenner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar