onsdag 18. november 2009

"Telemarksjenter"


Vi fikk i oppgave å sammenligne to like, men ulike bilder. Har funnet to svært ulike versjoner av et kjent verk av Erik Werendskiold, nemlig "Telemarksjenter" eller "Fra Telemark i 1884". Har lagt ut både originalen og Rolf Grovens versjon av bildet.

Originalen til Erik Werendskiold

Rolf Grovens versjon

Det nederste bildet er en politisk kommentar til forurensing og utbyggelse i den norske naturen. Grovens versjon har et radikalt og sterkt budskap. Han har byttet ut et vakkert landskap med fabrikker, veier og eksos - dagens samfunn. Et tankevekkende verk som viser hvordan verden har blitt. Grovens versjon kan du se at er fra 2000-tallet. Orgiginalen derimot, beskriver vakre Hardanger, et fredelig sted med rolig og harmonisk stemning. Det har et trygt og følsomt uttrykk med to små jenter i motivet. Du kan se på teknikken og på selve verket at det er fra 1800-tallet.

Jeg synes virkelig at bildet til Rolf Groven kan fungere i forhold til å skape en debatt. For det første er Werenskiolds verk "ødelagt". Det kan være provoserende å se at noen har laget en samtidsversjon av et så vakkert og berømt kunstverk. På en annen side kan det skape gode miljødebatter om hvordan samfunnet har blitt og hva vi kan gjøre med det.

1 kommentar:

  1. Hei!
    Du kunne ikke sendt meg resten av det du har skrevet? Har nemlig stiloppgave om det nå, har skrevet en del, men trenger inspirasjon!

    SvarSlett