mandag 8. mars 2010

En byvandring













Sist uke var vi på byvandring i gamle Stavanger og på Hermetikk-muséum. Vi lærte masse om historien til Stavanger, byens vakre arkitektur, hvordan folk levde og om hvorfor det har blitt slik som det har blitt. (Det øverste bildet er fra vakre "Gamle Stavanger" som vi lærte masse om på denne eksursjonen)







Bildet ovenfor er et bilde jeg fant på internett fra Hermetikkmuséet i Stavanger. Slike små fisker var det overalt der inne. Hermetikkmuséet i Stavanger er en tidligere hermetikkfabrikk i Øvre Strandgate 88 i "Gamle Stavanger". Produksjonsgangen vises ved fremstilling av brislinghermetikk og fiskeboller. Vi fikk en økt forståelse for hvordan produksjonen foregikk og hvordan folk arbeidet tidligere i industrihistorien.



















Denne bygningen ligger midt i gågata i Stavanger og er bygget i Jugendstil. Den skiller seg ut fra de andre bygningene i gågata. Jugendstil er en tysk stilart som oppstod på slutten av 1800-tallet. "Art-Nouveau" er et tilsvarende internasjonal fransk/belgisk navn for det som betyr "den nye kunsten". Legg merke til de myke kantene - de er et typisk kjennetegn for denne stilen (for ikke å snakke om materialet - mur!)
Bildet nedenfor er også i denne stilen. Det er et murhus like nedenfor Hermetikkmuséet. Det står i kontrast til området det ligger i, for det ligger nemlig i enden av "Gamle Stavanger" sammen med alle de hvite trehusene.



















Denne artige skulpturen står plassert i en liten park ved Gamle Stavanger, sammen med en rekke andre skulpturer. Parken er dedikert til Lars Lende - Gamle Stavangers ildsjel som reddet området for å bli revet.














Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar