onsdag 24. mars 2010

Norwegian Wood


I sammenheng med kulturbyen Stavanger 2008 ble "Norwegian Wood" et av de største prosjektene. Stavanger har nemlig Europas største trehusbebyggelse. Norwegian Wood skulle videreutvikle denne tradisjonen med utgangspunkt i denne berømte og rike trehusbebyggelsen. NAL-Ecobox stod i spissen for prosjektene og noe som kjennetegner dem er at de stilte kvalitetskriterier for prossessen (; Lavt energiforbuk, universell utforming, miljøvennlig materialbruk, nye rasjonelle byggesteiner i tre og høy arkitektonisk kvalitet).

Noen av prosjektene ble bare planlagt, mens mange ble faktisk realisert! Et av dem er den nye Preikestolhytta, tegnet av Helen & Hard. Har selv besøkt denne flotte bygningen (på bildet øverst i innlegget) og tenkte det var kjekt å presentere den på bloggen min!

Preikestolhytta ble bygget i november 2008 og ligger ved den gamle preikestolhytta. Den eies av Stavanger Turistforening og deres nyeste miljøvennlige betjente hytte. Anlegget inneholder en overnattingsdel med 28 rom, en konferansedel, kafé og resturant. Området har i gjennomsnitt hele 130 000 besøkende hvert år. Fjellstua ligger ved utgangspunktet for turveien opp til Preikestolen - fjellmasivet som krager ut over Lysefjorden. Området skal tilfredstille ulike brukere og behov og på ulke årstider. Men samtidig har det vært viktig å tilstrebe enkelhet og nærkontakt med naturen.

Hva er preikestolhytta laget av?
Preikestolhytta er bygget av få og "rene" materialer med gjennomgående god materialkvalitet. Stor grad av ubehandlede overflater (redusert kjemikaliebruk). Dyblede (bøkedybler) massivtreelementer uten lim. Isolasjonsmateriale i resikulert avispapir (celluloseisolasjon). Trefiberplater til vindtetting. "Fire seal" (metallskinner som ved oppheting stenger for luftgjennomgang) montert bak trefasade for å hindre brannspredning. Ytterkledning i 100% malmfuru behandlet med jernvitol (påskynder gråningsprosessen). Skifer og heltre gulv. Våtromsgulv i ubehandlet betong. Vegger i baderom i glass og kjøkkenvegger i stål. Peiser pusset med kalk og hestemøkk. Svanemerkede vinduer. Syv produkter med miljødokumentasjon godkjent av Norwegian Wood.

Preiketolhytta har en universell utforming. Det vil si at den er tilpasset funksjonshemmede. Både rom og WC for rullestolbrukere, kontraster for synshemmede osv. Innen interiør var målet å skape en integrert utstilling i fjellstua, i samarbeid med Ryfylkesmuseet. Lokal byggeskikk og håndverkstradisjoner har vert utgangspunktet for dette. Dette gir fjellstua et særpreg.

Nedenfor kan du se flere bilder:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar